Blog

Welke foto’s mag ik gebruiken op een website?

Fotocamera

Wanneer u foto’s op een website wilt plaatsen, is het belangrijk om rekening te houden met de wetten die hiervoor gelden. U wilt natuurlijk geen hoge boete riskeren. In dit artikel de belangrijkste wetten en regels voor het gebruik van foto’s.

Het intellectuele eigendomsrecht

Wanneer u foto’s op een website plaatst, heeft u altijd te maken het intellectuele eigendomsrecht (IE). Dit is een verzamelnaam voor een aantal rechten die gelden voor  intellectuele creaties, zoals foto’s. Het intellectuele eigendomsrecht bestaat onder andere uit het auteursrecht en uitzonderingen hierop zoals het portretrecht.


Het auteursrecht: eigendomsrecht van de foto

Bij iedere foto die u online plaatst krijg je te maken met auteursrecht. Vaak denken mensen dat het ©copyright teken er al voor zorgt dat de foto niet overgenomen mag worden. Maar dit teken heeft in Nederland echter geen juridische betekenis. Het eigendomsrecht wordt in Nederland bepaald door de auteurswet. Het auteursrecht komt direct na het maken van de foto tot stand en geldt voor iedere foto die origineel/creatief is.

Wanneer heeft u toestemming nodig?

U hebt toestemming van de fotograaf nodig wanneer u een foto op uw website wilt plaatsen:

  • die u niet zelf genomen hebt;

  • die niet door een werknemer gemaakt is;

  • waarvan u de eigendomsrechten niet hebt gekocht.

Als bovenstaande punten wel het geval zijn, mag u de foto plaatsen waar u wilt.


Rechtenvrije foto’s

Een uitzondering op de regels zijn de zogenaamde rechtenvrije foto’s. Deze foto’s vind u bijvoorbeeld op stocksites, waar per onderwerp honderden foto’s te vinden zijn. Voorbeelden van gratis stocksites zijn pixabay en Unsplash Ook in Google Afbeeldingen heeft u met behulp van de geavanceerde zoekfunctie, optie gebruiksrechten, de mogelijkheid om te zoeken naar rechtenvrije foto’s.


Drie stappen voor het plaatsen van een foto

Ga de volgende drie stappen altijd na voordat u een foto op uw website plaatst:

  • Let altijd op of de foto rechtenvrij is of gemaakt door een fotograaf.

  • Ga na bij wie het auteursrecht ligt.

  • Ligt het recht op de foto bij u, dan kunt u de foto plaatsen (voor uitzondering zie  portretrecht). Ligt het auteursrecht niet bij u, vraag dan toestemming aan de fotograaf. Na toestemming, afspraken en waarschijnlijk betaling aan de fotograaf, kun je de foto op uw website plaatsen.

Heeft u toch een foto op uw website geplaatst zonder toestemming van de fotograaf, dan kan de fotograaf aanspraak maken op zijn auteursrecht. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat de fotograaf eist om de foto van uw site te verwijderen, maar hij/zij kan ook een vergoeding vragen voor de tijd dat u de foto hebt gebruikt én een hoge schadevergoeding voor deze onrechtmatige daad eisen.


Uitzondering: het portretrecht

Wanneer op de foto één of meerdere personen herkenbaar in beeld zijn, dan heeft u ook te maken met het portretrecht. Herkenbaar betekent hierbij herkenbaar voor bekenden van de geportretteerde of de geportretteerde zelf.

Binnen het portretrecht wordt onderscheid gemaakt tussen twee situaties: portretten die wel en niet in opdracht zijn gemaakt.


Portretten die in opdracht gemaakt zijn

Als fotograaf heeft u altijd toestemming van de geportretteerde nodig om de foto te mogen gebruiken. De geportretteerde mag de foto zelf wel kopiëren, mits de naam van de maker wordt vermeld. Voor publicatie heeft de geportretteerde wel toestemming van de maker nodig.


Portretten die niet in opdracht gemaakt zijn

Wanneer iemand bij toeval wordt gefotografeerd, bijvoorbeeld tijdens een evenement, en herkenbaar op de foto staat, dan mag de foto zonder toestemming worden gepubliceerd. Wanneer de persoon zich meldt en een redelijk belang heeft tegen publicatie, dan moet de foto verwijderd worden. Dit kan bijvoorbeeld een commercieel belang zijn van een model of een privacybelang wanneer bijvoorbeeld een foto op het naaktstrand gemaakt wordt. Bij minderjarigen wordt het privacybelang eerder erkend, dus houd daar rekening mee.


Maak vooraf afspraken

Over het algemeen is het altijd belangrijk en handig om vooraf goede afspraken te maken met de geportretteerde over wat er met de foto mag gebeuren. Dit voorkomt problemen achteraf!